Open edX’i Tercih Etmek İçin 5 Sebep

Omnikampus, temelde Open edX ve üstüne yaptığımız geliştirmelerden oluşan bir yazılım. Bir uzaktan eğitim yazılımı ürünleştirme kararımızın ardından pekçok yazılımı inceledik. Bunların kimileri kapalı, kimileri de özgür yazılımlardı. Bu çalışmanın sonunda en doğru yazılımın Open edX olduğuna karar verdik, bu kararımızın bazı sebepleri var.

Open edX esnek, diğer sistemlerle entegrasyonu kolay, özelleştirilebilen, güvenilir ve topluluk destekli bir özgür yazılım. Özgür yazılımın paylaşımcı doğası dünya standartlarındaki bu yazılımı öğrenci başına lisans bedelleri ödemeksizin elde etmemizi sağlıyor. Eğitim gibi fırsat eşitliğinin azami önemde olduğu bir alan için bunu çok elzem buluyoruz. Öte yandan Open edX, Türkiye’de eğitim kurumlarının KVKK gereğince sunucularını yurt içinde barındırmaları zorunluluğunu da karşılamamızı mümkün kılıyor.

Kolay entegrasyon

Eğitim teknolojilerinde yaygın şekilde kullanılan SCORM, xAPI, LTI gibi açık standartlar Open edX tarafından desteklenmekte. Başka bir sistemden göç ederken bu standartları kullanarak veri kaybetmeksizin bu göç süreçleri sürdürülebiliyor. Öte yandan üçüncü parti yazılımlarla uyumlu bir yazılım Open edX.

Özelleştirilebilme

Uzaktan eğitim her kurumun ihtiyacına göre bambaşka ihtiyaçlara sahip. Bir uzaktan eğitim yazılımı gerektiğinde grup çalışmasına odaklanabilmeli, gerekirse minimal bir tasarımla sunulabilmeli, karmaşık matematiksel formülleri üretip gösterebilmeli veya ihtiyaç halinde yapay zeka ile desteklenebilmeli. Open edX özgür bir yazılım olması ve mimarisi sayesinde kullanıcının ihtiyacına odaklanarak özelleştirilmeye çok elveirşli.

Open edX, çekirdek yazılıma dokunmadan eklentiler geliştirebilmeye yarayan, modüler bir yapıya sahip: XBlocklar. Bu mimari sayesinde yazılımın tamamını anlamak zorunda kalmadan, hatta tamamını indirmek dahi gerekmeksizin, istenilen eğitim çözümüne özel geliştirmeler yapılıp eklenti olarak kullanılabilir. Özellikle Olive sürümü ile gelen mikrofrontend mimarisi ile bu modüler yapı daha da güçlenmiş durumda. Bu özellikler, Open edX için kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik özelleştirmeler yapmayı çok daha kolay hale getiriyor.

Topluluk desteği

Open edX, 2013 Ocak ayında MIT ve Harward Üniversitesi tarafından kuruldu. 10 yaşında olan proje aktif olarak köklü kurumlarca kullanılmakta. Yazılımın büyük kısmının güncelliğini ve popülerliğini koruyan Python ile yazılmış olması da uzun ömürlü olacağının habercilerinden biri. Platform ilk kurulduğu dönemlerden beri topluluk desteğine sahip. Topluluk; pazarlama, sürüm çıkarma süreçleri, çeviriler, veri yapısı tasarımı, önyüz tasarımı gibi konularda aktif destek veriyor.

Bir yazılımın topluluk desteği olması yazılımın uzun ömürlü olacağının en önemli garantörlerinden biridir. Zira uzaktan eğitim yazılımlarının göç süreçleri zaman ve para olarak maliyetli olabilir. Bu yüzden sıkça değiştirmek yerine uzun yıllarca destekleneceği öngörülen, köklü kurumlarca kullanılan ve desteklenen bir yazılım tercih etmek daha makul bir seçenek gibi görünüyor. 55 milyon kullanıcı Open edX altyapısı kullanan servislerde eğitim alıyor. 53 dil Open edX tarafından destekleniyor. Times’ın Higher Education World University Raporu’na göre en iyi 10 üniversiteden 9’u Open edX kullanıyor.

Güvenlik

Bir yazılımın özgür olması ve kaynak kodunun açık olması güvenlik açıklarının daha hızlı fark edilmesi ve daha hızlı düzeltilmesi açısından oldukça avantajlı bir durum. Open edX her 6 ayda bir sürüm çıkararak güvenlik açıklarını engellemek konusunda son derece çevik davranan bir yazılım geliştirme döngüsüne sahip. Kapalı kaynak kodlu, kapalı bir kutuya güvenmektense şeffaf ve açık sistemlere güvenmeyi tercih ediyoruz.

Maliyet

Ülkemizde çoğu eğitim kurumu öğrenci başına lisans ücreti ödeyerek LMS hizmeti alacak bütçeye sahip değil. Open edX kullanarak yüksek lisans bedelleri ödemeksizin dünya standartlarında bir sistemi kullanmak mümkün hale geliyor.

Yazıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı Open edX ile çalışıyor ve her geçen gün bu kararımızın doğruluğuna kendimiz de tanıklık ediyoruz. Daha fazla bilgi için uzaktan eğitimin ihtiyaçları konusundaki yazımızı inceleyebilir, bir öğrenme yönetim sisteminin neden özgür bir yazılım olması gerektiğine dair görüşlerimizi inceleyebilir veya Open edX’i yine popüler bir yazılım olan Moodle ile karşılaştırmamıza göz atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Şu HTML etiketlerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>